Stress en PMS

28-05-2024 | 0 Reacties

Reken eindelijk af met jouw PMS klachten

Ben jij het ook zo zat om iedere maand op de helft van je cyclus al rond te lopen met allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek? Wil jij weer relaxed, energiek en blij de maand door komen?

Say no more! Als ervaren hormoon- en darmtherapeut mét een PMS verleden weet ik als geen ander hoe jij je nu voelt. En believe me: dit is zó onnodig. Met deze cursus help ik jou binnen 6 weken van je klachten af.

Stress en PMS gaan hand in hand. Want stress is één van de grootste oorzaken van PMS. Dat heeft te maken met dat stress ervoor zorgt dat je minder progesteron aanmaakt. Progesteron tekort zorgt ervoor dat PMS klachten ervaart. Daarom is het heel belangrijk om stress te verminderen en zo je PMS-klachten te kunnen verhelpen.

Stress = PMS

Even terug naar het begin. Hoe ontstaan PMS-klachten nu eigenlijk? Het ontstaan van PMS kan verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken hebben allemaal het effect dat er uiteindelijk een progesteron tekort ontstaat en precies dát veroorzaakt de klachten die je ervaart. Dat kan komen door darmproblemen, oestrogeendominantie, verkeerde voeding én dus stress.

PMS symptomen

Je kunt last hebben van veel verschillende klachten als je PMS ervaart en ik som de meest voorkomende even voor je op:

 • Acne
 • Kort lontje
 • Stemmingswisselingen
 • Zware menstruaties
 • Eetbuien
 • Vermoeidheid
 • Gespannen borsten
 • Een opgeblazen gevoel
 • Hoofdpijn
 • Onrustig gevoel depressieve gedachtes

Cortisol, progesteron & PMS

Hoe zit dat dan precies? Ik ga dit complexe hormoonspel even heel simpel voor je uitleggen. Cortisol is ons stresshormoon en wordt aangemaakt uit pregnenolon. Progesteron is een belangrijk hormoon dat samen met oestrogeen de vrouwelijke cyclus regelt. Deze wordt ook uit pregnenolon gemaakt. Wanneer je veel stress ervaart maak je veel cortisol aan en gaat jouw lichaam op standje overleven, maar overleven gaat áltijd voor voortplanten. Dit houdt in dat de voorstof van progesteron niet naar de aanmaak van progesteron gaat, maar naar de aanmaak van cortisol. Gevolg hiervan is dat je een progesteron tekort oploopt en PMS-klachten krijgt.

Hoe kom ik van mijn PMS klachten af?

Hierboven leg ik het natuurlijk heel simpel uit, en dat kan de oplossing ook zijn, alleen zijn er natuurlijk meerdere factoren van invloed op het ontstaan van PMS. Ik geef je mij vijf top tips om van je PMS te herstellen:

 1. Eet de juiste voeding
 2. Zorg goed voor je darmen
 3. Zorg voor voldoende beweging
 4. Ontspan
 5. Ondersteun je lichaam met de juiste supplementen om te herstellen

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van je PMS?

Ervaar jij al een tijdje PMS-klachten en wil je daar nu echt eens vanaf? Dan heb ik speciaal voor jou  een online cursus ontwikkeld. Hierbij neem ik je mee door middel van korte, concrete video’s mee naar het oplossen van deze klachten.

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *