Progesteron tekort

04-02-2020 | 2 reacties

Progesteron is het hormoon dat betrokken is bij je menstruatie en je vruchtbaarheid. Maar niet geheel onbelangrijk: progesteron brengt ook rust. Bij een tekort aan progesteron krijg je last van meer dan irritante kwaaltjes. Denk bijvoorbeeld aan onrust, PMS, onvruchtbaarheid en vocht vasthouden. Maar als je deze klachten hebt wil het niet altijd zeggen dat je daadwerkelijk een tekort hebt. Het kan ook zo zijn dat je progesteronresistent bent. Pro-ges-te-what? Juist, lees mee en vind uit wat dit is, wat de symptomen van progesteron tekort zijn en hoe je hiervan af komt. 

Wat is progesteron?

Progesteron is het hormoon dat samen met oestrogeen de menstruatiecyclus regelt. Daarbij is progesteron in de tweede helft van de cyclus dominant. Het is een nogal belangrijk hormoon bij zwangerschap, want bij een tekort kan je lichaam de zwangerschap niet vasthouden. Naast al deze belangrijke functies is progesteron ook belangrijk voor het in balans zijn en voelen. Het heeft namelijk een kalmerend, opwarmend effect. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren, brein, maar vooral in de eierstokken. Wanneer het gehalte daalt word je ongesteld, bij een zwangerschap wordt er juist meer aangemaakt. Zo kan de zwangerschap standhouden en ondersteunt progesteron de baby en later borstvoeding. 

Hoe kom je aan een progesteron tekort?

Een te laag progesterongehalte kan verschillende oorzaken hebben. Bij sommige vrouwen gaat het fout bij de communicatie tussen oestrogeen en progesteron. Je lichaam krijgt dan niet het signaal dat dit hormoon moet worden aangemaakt. Ook kunnen darmklachten aan de basis van dit probleem liggen. Bij darmproblemen komt de lever onder druk te staan en wordt oestrogeen minder goed afgebroken, hoe meer oestrogeen, hoe minder progesteron. 

Maar misschien nog wel een veel belangrijkere tegenwoordig (ja daar is hij weer): stress. Wanneer je chronisch gestrest bent maak je meer cortisol aan. Zowel cortisol als progesteron worden gemaakt uit cholesterol, dat weer omgezet wordt in het voorhormoon pregnenolon. Door de stress gaat je lichaam veel cortisol aanmaken, en steelt hiervoor de pregnenolon waaruit progesteron gemaakt moet worden weg. Het allerbelangrijkste voor ons lichaam is overleven, daarom gaat cortisol altijd voor de geslachtshormonen. Knap lullig voor je, maar zo kom jij dus met een laag progesterongehalte te zitten. En hoewel wij natuurlijk wel weten dat we niet direct dood zullen gaan, is je lichaam evolutionair gezien gewoon ingesteld om je stresssysteem (overleving) áltijd voor te laten gaan. De top vijf redenen voor weinig progesteron zijn:

De meest voorkomende redenen voor een tekort

  1. Veroudering. Richting je menopauze nemen het aantal eicellen af en dus ook je progesteron. 
  2. Stress. 
  3. Je hebt geen ovulatie. Bij te veel testosteron (PCOS) heb je vaak geen ovulatie. Als je geen ovulatie hebt zal je ook geen progesteron aanmaken. 
  4. Weinig schildklierhormoon. Je schildklierhormoon is betrokken bij het omzetten van cholesterol naar pregnenolon, het voorhormoon van progesteron. 
  5. Veel prolactine. Dit hindert de functie van de eierstokken, waar het overgrote deel van progesteron wordt aangemaakt. 

Wat zijn de symptomen van een progesteron tekort?

Er is natuurlijk weer een heel lijstje aan klachten die horen bij tekort progesteron of progesteronresistentie. De meest bekende is onvruchtbaarheid. Je hebt namelijk progesteron nodig om zwanger te worden en vervolgens de zwangerschap vast te kunnen houden. Maar er zijn nog een aantal klachten die bij deze disbalans horen:

  • Het lukt niet om zwanger te worden/blijven
  • Je hebt meerdere vroege miskramen gehad
  • PMS klachten
  • Je menstrueert korter dan vier dagen
  • Niet stressbestendig zijn
  • Veel last van pijnlijke borsten
  • Paniekaanvallen
  • Vocht vasthouden
  • Aankomen zonder reden
  • Hevige bloedingen 
  • Onregelmatige cyclus
  • Endometriose
  • Slaapproblemen

Wat kun jij doen tegen laag progesteron? De oplossing. 

Hoewel ik bij heftige disbalansen altijd aanraad om professionele hulp te zoeken zijn er wel een aantal stappen die zelf kunt nemen: 

  1. Volg mijn online cursus die ik specifiek voor dit onderwerp heb gemaakt: ‘In zes weken weg met je PMS’
  2. Slik vitamine C. Sowieso een aanrader voor je immuunsysteem, maar ook bewezen succesvol bij vrouwen met een laag progesterongehalte.
  3. Stop met cafeïne. Eigenlijk nergens goed voor behalve dat het op zijn tijd érg lekker is dan. Maar zoals besproken kan een hoog cortisolgehalte zorgen voor een lage progesteronwaarden. Want wat doet cafeïne? Jep, die laat je cortisol stijgen. 
  4. Slik monnikspeper. Dit balanceert oestrogeen en progesteron. 

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

2 Reacties

  1. Ranu

    Wordt dit vergoed door de verzekering?

    Antwoord
    • Esmée Beukers

      Hi Ranu, dit wordt helaas niet vergoed door de verzekering.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *