Sekshormonen

Jong koppel intiem in bed. Voor een goed libido en voortplanting moeten je sekshormonen in balans zijn.

Het woord zegt het al, sekshormonen hebben alles te maken met seksualiteit en vruchtbaarheid. De belangrijkste drie sekshormonen zij oestrogeen, progesteron en testosteron. Zijn deze niet in balans ontstaan er problemen met je libido en vruchtbaarheid, maar bijvoorbeeld ook met je gewicht en slaapkwaliteit.

Oestrogeen

Oestrogeen is verantwoordelijk voor een aantal belangrijke propcessen in jouw lichaam. Het stimuleert de ontwikkeling van vrouwelijke kenmerken, houdt je huid mooi en stevig, beschermt botten en draagt bij aan je vruchtbaarheid en een gezond libido. Wanneer je oestrogeen hormoon niet in balans is kan dit zorgen voor slaapproblemen, hoofdpijn, snel aankomen, vaginale schimmelinfecties, stemmingswisselingen en ga zo nog maar even door. Je leest hier alles over oestrogeen. 

Progesteron  

Nog zo’n belangrijk hormoon: progesteron. Progesteron is onmisbaar voor waar we in de basis allemaal voor gemaakt zijn: voortplanten. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies voorbereid is op de innesteling van een eitje. Daarnaast draagt progesteron ook nog bij aan goede slaap en zorgt het voor verslapping van spierweefsel wanneer nodig. Alles weten over progesteron? Je leest het hier

Testosteron 

Testosteron is een opbouwend hormoon. En hoewel dit hormoon altijd als een mannelijk hormoon wordt gezien, wordt het wel degelijk óók door vrouwen aangemaakt. Want zonder testosteron ook geen gezond libido. Daarnaast draagt het ook bij aan onze spieropbouw en werkt het ook nog eens opkwikkend voor ons humeur. Je herkent mensen met een hoger testosterongehalte aan de meer mannelijk bouw. Denk hierbij aan brede schouders en van nature slanke, gespierde mensen. Wanneer er sprake is van teveel testosteron, kun je last krijgen van acne, agressie, insulineresistentie en ga zo nog even door. Wil jij alles weten over testosteron? Check dan snel deze pagina.

Conclusie sekshormonen

Zoals je hebt kunnen lezen spelen de sekshormonen een nogal belangrijke rol bij nog veel belangrijkere processen in ons lichaam. Bij een disbalans geen gezond libido en ook geen voortplanting. Balanceren dus die sekshormonen!