Progesteron is een belangrijk vrouwelijk hormoon dat een grote rol speelt in je menstruatiecyclus, maar ook bij zwangerschap. Onmisbaar dus voor onze eigenlijke bestaansreden: voortplanting. Toch heerst er nog veel onbekendheid over hormonen en het belang hiervan, zo ook over progesteron. Ik neem je mee in de wereld van dit hormoon, zodat hier na het lezen van deze pagina geen misverstanden meer over bestaan.
Wat is het en welke functies heeft dit hormoon?
Progesteron is een hormoon dat een grote rol speelt bij de menstruatiecyclus en vervolgens tijdens de zwangerschap. Dit hormoon wordt aangemaakt in onze bijnieren, brein en eierstokken. Waar oestrogeen in de eerste helft van je cyclus dominant is, neemt progesteron dit in de tweede helft over. Dat gebeurt na de eisprong. Oestrogeen zorgt voor groei, progesteron stabiliseert en verfijnt deze. Het is dus een continu samenspel tussen deze twee. Wanneer een disbalans is, wordt er vaak gesproken van oestrogeendominantie. Dat wil zeggen dat er meer oestrogeen is ten opzichte van het progesteron. Een teveel aan dit hormoon bestaat eigenlijk niet.
De functies van progesteron
Dit belangrijke hormoon voor vrouwen heeft verschillende functies in ons lichaam:
- Zorgt ervoor dat baarmoederslijmvlies zicht voorbereidt voor de innesteling van een eitje. Progesteron is in het eerste gedeelte van de zwangerschap dan ook mega-belangrijk om de zwangerschap in stand te kunnen houden. Bij een tekort is dit niet mogelijk en zal de zwangerschap worden afgebroken.
- Progesteron zorgt ook voor verslapping van het spierweefsel, ook dit is weer belangrijk tijdens zwangerschap.
- Draagt bij aan goede slaap.
- Onderdrukt tijdens zwangerschap licht de schildklier, zodat moeder genoeg reserves heeft voor tijdens de borstvoeding.
- Verhoogt de lichaamstemperatuur.
- Zorgt maandelijks voor atoptose vrouw (celdoding).
Tekort
Er is nooit sprake van een overproductie van progesteron, wat we bij oestrogeen bijvoorbeeld wel zien. Er kan wel meer progesteron dan oestrogeen aanwezig zijn, dan spreken we van progesterondominantie. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat je tekórt produceert. Dit kan nadelige effecten hebben, bijvoorbeeld op je vruchtbaarheid. Er zijn meerder klachten die zich kunnen voordoen aan de hand van een tekort:
- Vroege miskraam
- Onvruchtbaarheid
- Angst
- Cyclische hoofdpijnen
- PMS
- Kortere menstruatie dan 4 dagen
- Niet stressbestendig zijn
- Pijnlijke borsten
- Aankomen zonder aanwijsbare reden
- Paniekaanvallen
- Vocht vasthouden
Zwangerschap
Eerder benoemde ik al even dat het hormoon een cruciale factor speelt bij zwangerschap. In de eerste helft van je menstruatiecyclus is oestrogeen dominant. Wanneer de LH-piek is geweest en er een ovulatie heeft plaatsgevonden, blijft het gele lichaam achter in de eileider. Deze blijft onder invloed van HCG progesteron produceren. Er moet dus een ovulatie plaatsvinden om in de tweede helft van de cyclus dit hormoon te kunnen produceren. Progesteron zorgt ervoor dat de cellen in de baarmoederwand goed blijven doorrijpen, zodat de bevruchte eicel zich daar lekker kan nestelen. Bij een tekort aan aan dit hormoon zal een zwangerschap geen standhouden.
Progesteron verhogen
Er zijn verschillende manieren om je progesteron te verhogen. Het is natuurlijk het beste om dit op een zo natuurlijk mogelijke manier te proberen. Er zijn een aantal vitaminen die belangrijk zijn voor de aanmaak van dit hormoon. Zink, B6, magnesium en vitamine C zijn hier voorbeelden van. Heb je een zwangerschapswens dan kun je een zwangerschapssupplement nemen, deze bevatten in de meeste gevallen al deze elementen. Er zijn ook bio-identieke progesteroncrèmes op de markt, ga hier niet zelf mee experimenteren, maar laat je begeleiden door een professional.