Oxytocine

oxytocine hormoon, bij knuffelen komt oxytocine vrij

We kennen oxytocine allemaal ook wel als het knuffelhormoon. Het komt vrij bij knuffelen en (positieve) aanrakingen. Het is daarmee het makkelijkste hormoon om te boosten! Maar wat doet dit hormoon allemaal nog meer? Oxytocine werkt stress verlagend, heeft een kalmerende werking, stimuleert rust en herstel en heeft nog een aantal positieve effecten. Je leest ze allemaal hier. 

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een hormoon en tegelijkertijd een neurotransmitter. Dit gelukzalige stofje komt vrij bij knuffelen, seks en huid op huidcontact. Het is daarom één van de makkelijkst (en goedkoopst) te verhogen hormonen. Het hormoon is onmisbaar voor binding en sociale, liefdevolle relaties. Ik som de gunstige effecten van oxytocine even voor je op:

 • Stress verlagend 
 • Heeft kalmerende werking 
 • Stimuleert rust & herstel (parasympatisch zenuwstelsel)
 • Verlaagt hartslag 
 • Verwijdt bloedvaten
 • Verbetert glucose opname
 • Ontstekingsremmende en anti-oxidatieve eigenschappen in hart en bloedvaten 

Oxytocine en zwangerschap 

Vroeger stond oxytocine vooral bekend als zwangerschapshormoon, omdat dit hormoon tijdens zwangerschap extra wordt aangemaakt. Ook is het nauw betrokken bij het in gang zetten van de bevalling. Het is niet voor niets dat je vaak hoort dat seks de bevalling op gang kan helpen ;-). Tijdens een orgasme maak je namelijk ook meer oxytocine aan. Progesteron houdt oxytocine tijdens de zwangerschap in toom, zodat de bevalling niet té vroeg wordt ingezet. Het knuffelhormoon is daarnaast verantwoordelijk voor het op gang brengen van de borstvoeding. Door huid op huidcontact met je baby stimuleer je de aanmaak en dus de borstvoeding. Reden te meer om de hele dag heerlijk met je baby op je borst te liggen! 

Het knuffelhormoon en huisdieren 

Eigenlijk niet meer dan logisch nu je weet wat dit hormoon is en wat het doet. Maar huisdieren zijn ook een echte oxytocine-booster. Logisch, want wat doe je met je huisdier: knuffelen. Daarom zijn huisdieren voor kleine kinderen ook zo fijn, bij angst of verdriet trekken zij zich vaak terug om met een huisdier te knuffelen. Dit boost hun oxytocine en zo zijn ze snel weer gerustgesteld en happy. 

Hoe activeer je oxytocine?

Dan nu de vraag der vragen: hoe activeer je dit heerlijke hormoon dan? Ik denk dat je hem zelf wel kunt bedenken aan de hand van deze pagina, maar ik kop mijn top 5 toch even in:

 1. Knuffel! Met je man, je kinderen, moeder, vriendinnen; it doesn’t matter. Knuffelen is de key! 
 2. Neem een huisdier en herhaal punt 1. 
 3. Seks, lots of it! 
 4. Vermijd stress 
 5. Heb lekker veel social contact 

Easy does it. Ik heb geen twijfel dat je dit aankunt, succes!