Hoe werken hormonen?

Werking hormonen: hormoonbalans

Hormonen zijn de boodschappers in ons lichaam. Zij geven onze cellen de juiste boodschappen en zorgen er zo voor dat er een gezondheidsbalans wordt behouden. Via receptoren komen zij op de juiste plaats terecht om daar hun werk te kunnen doen. Er wordt steeds meer bekend over de werking en het belang van onze hormonen. Want het niet lekker in je vel zitten heeft vaak te maken met een disbalans in onze hormonen. Maar hoe werken hormonen nu precies? Je leest het in dit artikel.

Wat zijn hormonen nu eigenlijk?

Hormonen zijn stoffen die onze cellen aan het werk zetten. Dit is simpelweg nodig om te overleven, maar ook om voort te planten en te vechten of vluchten. Een goede hormoonbalans is belangrijk voor de gezondheidsbalans. Het speelt bij alle processen in je lichaam een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan seks, je eetlust, ontspanning, inspanning, opwarmen en je vetopslag. Allemaal processen waar hormonen bij betrokken zijn. Maar hoe doen die hormonen hun werk?

Hoe hormonen werken

Je kunt het zo zien. Overal in ons lichaam zijn hormonen nodig. Hormonen en receptoren zijn als een sleutel en een slot. Waarbij hormonen als de sleutel fungeren en de receptor als het slot. Als de sleutel past, kan het hormoon zijn werk doen. De stofjes kunnen dus alleen hun werk doen waar ze nodig zijn, hier passen ze op het slot. Hormonen worden aangemaakt door hormoonklieren, afgegeven aan het bloed en komen zo op de juiste plaats terecht. Al die klieren hebben specifieke hormonen die zij aanmaken. De hypothalamus en hypofyse sturen dit voor het grootste gedeelte aan. Wanneer de balans verstoort dreigt te raken en een hormoon nodig is geeft de hypothalamus een seintje en wordt het proces in gang gezet. Op het moment dat er genoeg van het hormoon is aangemaakt krijgt de hypothalamus op zijn plaats (als het goed is) weer een seintje dat er genoeg van het hormoon aanwezig is en stopt je lichaam met de aanmaak.

Hormoonbalans

Als alle hormonen goed hun werk kunnen doen spreken we van hormoonbalans. Helemaal goed dus, alles loopt op rolletjes. Helaas is dat in de huidige maatschappij meestal niet het geval. Er zijn veel externe factoren die roet in onze hormoonbalans gooien. Hierdoor krijg je met de sleutel het slot niet meer open en ontstaan er disbalansen. Vaak kun je hier zelf al een hoop aan doen.

Geef een reactie
You have to agree to the comment policy.