Hormonale klachten, een term die je tegenwoordig om de oren vliegt. Maar wat zijn dat nu eigenlijk, die hormonale klachten? Je krijgt last van hormonale klachten als je hormonen uit balans zijn. Er wordt steeds meer bekend over het belang van het in balans houden van je hormonen. Hormonen spelen een allesbepalende rol in onze gezondheid, hierdoor is het eigenlijk niet mogelijk je echt goed te voelen zonder dat deze in balans zijn. En wanneer je dat punt hebt bereik heb je last van hormonale klachten. De belangrijkste hormonen met betrekking tot hormonale klachten zijn melatonine, insuline en cortisol. In dit artikel lees je waarom en hoe je dit kunt voorkomen.
De gouden driehoek bij hormonale klachten
De hormonen die in deze maatschappij aan de basis van hormonale klachten staan zijn melatonine, insuline en cortisol. Waarom in deze maatschappij? Omdat deze maatschappij staat voor drukte, stress, ongezond eten en een heel ander ritme dan bedoeld. Door onze manier van leven in de huidige maatschappij zijn het deze drie hormonen die het eerst uit balans raken. Ook hebben deze zoveel invloed op onze algehele gezondheid en het hormoonstelsel, dat het eigenlijk niet mogelijk is je goed te voelen bij een verstoring van één van deze drie. Daarnaast is het zo dat bij een disbalans van deze drie, andere hormoonpaden ook vervallen. Met als gevolg nóg meer hormonale klachten.
Melatonine
Melatonine is een echt circadiaans hormoon. Circadiaans, wat was dat ook alweer? Met circadiaans ritme bedoelen we het oerritme. Dus niet leven naar je horloge, maar naar de zon en de maan. Opstaan wanneer het licht wordt en rusten wanneer de zon onder gaat. Ik denk dat je nu al begrijpt waar de disbalans bij dit hormoon plaatsvindt. Juistem, ons westerse ritme. Want nachtjes doorhalen, hele avonden werken en uitslapen tot twaalf uur past dus precies niét in dit ritme. Ook de hele avond Netflixen is killing voor dit hormoon. Want blauw licht betekent geen melatonine aanmaak. Lekker belangrijk denk je, ik slaap prima. Wat vergeet is dat melatonine naast zijn eigen werking ook een onderdrukkende werking heeft op bijvoorbeeld oestrogeen. Je raadt het al, je lichaam blijft lekker oestrogeen aanmaken en dit kan bijvoorbeeld weer oestrogeendominantie tot gevolg hebben. Echt wél belangrijk dus die melatonine.
Insuline
Ons suikerhormoon! Insuline staat aan de voet van gigantisch veel hormonale klachten. Het is waarschijnlijk geen nieuws voor je dat we tegenwoordig veel te veel suiker binnen krijgen. En precies daar gaat het mis met ons insulinehormoon. Dit is allemaal stress voor je lichaam en zoals we weten is stress dodend voor onze hormonen. Insuline zorgt ervoor dat suiker uit je bloed in je cellen komt. Het hormoon is verantwoordelijk voor je energie en bloedsuikerspiegel. Vroeger was ons bloedsuikerspiegel veel stabieler, omdat er minder vaak en veel minder suiker werd gegeten. Bij een slechte maaltijd (lees de grote M) schiet je bloedsuiker toxisch hoog en ben je eigenlijk jezelf aan het vergiftigen. Je lichaam moet dan een overschot aan insuline aanmaken, waarna een suikerdip volgt met als gevolg dat je weer meer gaat eten. Een giftige cirkel is rond en uiteindelijk wordt je lichaam insuline resistent.
Cortisol
Stress is ons niet vreemd in de westerse maatschappij. We leven erop. En een beetje stress hoort er ook bij, dat is helemaal niet erg. Maar dat is iets anders dan de constante stress die veel van ons tegenwoordig ervaren.
Eerst overleven
Wij zijn gemaakt om te overleven, te groeien en voort te planten. Dit is even heel kort door de bocht, maar evolutionair gezien wel de waarheid. Als jij onder stress staat, gaat je lichaam eerst op de overleefstand. Je kunt je energie maar één keer uitgeven, dus de rest wordt dan even uitgeschakeld. Met dit in je achterhoofd kun je je indenken dat heel veel andere processen dan even op hun gat liggen. Dit is waarom stress zoveel invloed heeft op ons hele bestaan. We staan altijd aan, zijn altijd bereikbaar, kunnen ons hoofd niet meer tot stilte manen en krijgen hierdoor nog meer hormonale klachten dan alleen te veel of te weinig cortisol. Want als je onder (veel te veel) stress staat, gaat je vruchtbaarheid achteruit, worden we dik (vetopslag, insulineresistent) en hebben we precies nul energie meer voor andere dingen.
Klachten hormonale disbalans
Wat zijn dan nu de meest voorkomende klachten met betrekking tot melatonine, insuline en cortisol? Neem je tijd, hier komen ze:
- Insulineresistentie
- Slaapproblemen
- Niet af kunnen vallen
- Bijnieruitputting
- Vermoeidheid
- Drang naar suikers
- Hoofdpijn
- Diabetes type 2
- Depressies
- Concentratieproblemen
- PMS
- Maag/darmklachten
- Libidoproblemen
- Huidziektes (eczeem, psoriasis)
- Ontstekingen
- Stemmingwissselingen
Hoe kom ik van mijn hormonale klachten af?
Het is nogal overweldigend, dat begrijp ik. Maar begin gewoon eens bij het begin. Terug naar de basis. Probeer deze 4 stappen eens in je leven te integreren, dan zal je zien dat je snel vooruitgang boekt.
- Begin bij gezonde voeding. Vers, onbewerkt en het liefst biologisch.
- Eet genoeg vezels (uit groenten en fruit), wees goed voor je darmen.
- Beweeg. Yoga, wandelen, krachttraining, doe iets waar jij je goed bij voelt.
- Verlaag je stresslevel. Probeer bijvoorbeeld te mediteren of plan selfcare momentjes in.
0 reacties