De rol van progesteron bij PMS

28-03-2024 | 0 Reacties

Reken eindelijk af met jouw PMS klachten

Ben jij het ook zo zat om iedere maand op de helft van je cyclus al rond te lopen met allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek? Wil jij weer relaxed, energiek en blij de maand door komen?

Say no more! Als ervaren hormoon- en darmtherapeut mét een PMS verleden weet ik als geen ander hoe jij je nu voelt. En believe me: dit is zó onnodig. Met deze cursus help ik jou binnen 6 weken van je klachten af.

Progesteron speelt een grote rol bij het ontstaan van PMS. PMS, ofwel het premenstrueel syndroom is voor veel vrouwen iedere maand weer een uitdaging. In nederland hebben 1 op de 4 vrouwen PMS klachten. Totaal onnodig als je het mij vraagt. PMS wordt gekenmerkt door een scala aan fysieke én emotionele klachten, die ervoor zorgen dat je je de helft van de maand niet goed voelt. Gelukkig kan een beter begrip van je hormonale balans, en dan voornamelijk progesteron, jou ondersteunen bij het verhelpen van deze symptomen. In dit blog duiken we dieper in op de functie van progesteron, hoe het in balans te houden met tegenhanger oestrogeen en natuurlijke manieren om progesteron te boosten ter verlichting van je PMS-klachten.

De functie van progesteron en haar rol bij PMS

Progesteron wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd, aangezien het nauw betrokken is bij het vasthouden, of afbreken van een zwangerschap. Maar dit hormoon speelt ook een cruciale rol in de menstruatiecyclus. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het baarmoederslijmvlies zich ontwikkelt, zodat een eitje zich goed kan nestelen. Daarnaast zorgt progesteron ook voor ontspanning, het heeft namelijk een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Dit kan weer helpen bij het verminderen van angst, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen, veelvoorkomende symptomen bij PMS.

Het belang van progesteron-oestrogeen balans

Een belangrijk onderdeel van de vrouwelijke hormoonbalans is de balans tussen progesteron en oestrogeen. Zeker als we het hebben over PMS-klachten is de balans tussen deze hormonen van groot belang. Een disbalans leidt vrijwel zeker tot verergering van deze klachten. Oestrogeen is ook een belangrijk geslachtshormoon en bij te veel hiervan ten opzichte van progesteron kun je klachten krijgen, zoals: gespannen borsten, stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel en depressieve gedachtes. We hebben het dan over oestrogeendominantie. Het herstellen van deze balans is de sleutel tot het oplossen van jouw PMS-klachten.

Natuurlijke manieren om je progesteron te boosten

Gelukkig kun je zelf al veel doen om je progesteron te boosten, wat uiteindelijk zal resulteren in vermindering van je PMS klachten. Met deze stappen kun je zelf al aan de slag gaan:

  1. Eet veel zink- en magnesiumrijke voeding. Deze spelen allebei een rol bij de aanmaak van progesteron. Denk hierbij een zeevruchten, noten, zaden, peulvruchten en groene bladgroente.
  2. Gezonde vetten zijn onmisbaar voor je hormoonbalans. Denk hierbij aan vette vis, avocado, extra vierge olijfolie en kokosolie. Maar écht een pareltje op dit gebied is natuurlijk een goede, zuivere visolie. Hier check je mijn favoriet.
  3. Er zijn een aantalk kruiden en supplementen die progesteron kunnen boosten. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld vitex agnus castus en maca. Mijn pareltjes vind je in het online programma: ‘In 6 weken weg met je PMS’.
  4. Stress is een echte progesteron killer, probeer deze te vermijden en te verlagen.

Conclusie: een gezonde balans tussen progesteron en oestrogeen is onmisbaar bij het oplossen van PMS-klachten en de vrouwelijke gezondheid in zijn algemeen. Door op een natuurlijke manier je progesteron aanmaak te ondersteunen, door middel van de juiste voeding, stressmanagement, in & ontspanning en de juiste supplementen, kun je PMS-klachten goed onder controle krijgen.

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *