Te weinig oestrogeen bij vrouwen: wat zijn de klachten?

30-01-2020 | 0 Reacties

Reken eindelijk af met jouw PMS klachten

Ben jij het ook zo zat om iedere maand op de helft van je cyclus al rond te lopen met allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek? Wil jij weer relaxed, energiek en blij de maand door komen?

Say no more! Als ervaren hormoon- en darmtherapeut mét een PMS verleden weet ik als geen ander hoe jij je nu voelt. En believe me: dit is zó onnodig. Met deze cursus help ik jou binnen 6 weken van je klachten af.

Naast oestrogeendominantie zijn er ook vrouwen die last hebben van het tegenovergestelde: te weinig oestrogeen. Hoewel een laag gehalte minder vaak voorkomt dan een dominantie in de jaren voor de overgang, ben je zeker niet de enige als dit je wel overkomt. Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel processen, maar vooral bekend om haar betrokkenheid bij de vorming van je private parts, menstruatiecyclus en zwangerschap. Als je tekort oestrogeen hebt kun je bijvoorbeeld last hebben van een droge bedoening daar beneden, weinig energie, allergieën en opvliegers. Wat houdt een te laag oestrogeengehalte in en wat zijn de symptomen? Read and learn, je leest het hier. 

Oestrogeen in het kort 

Oestrogeen is het hormoon dat zorgt voor je vrouwelijkheid. Zo zorgt het in de pubertijd voor je vrouwelijke vormen, speelt een belangrijke rol in de menstruatiecyclus en zo ook bij zwangerschap. In je cyclus moeten progesteron en oestrogeen perfect op elkaar afgestemd zijn om alle processen goed te laten verlopen. Is dit niet het geval krijg je last van kwaaltjes. Kwaaltjes die uiteindelijk zelfs kunnen uitlopen in bijvoorbeeld verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast is oestrogeen ook nog betrokken bij heel veel andere processen zoals je botopbouw, zuurstoftoevoer en bloedcirculatie. 

Hoe herken je te weinig oestrogeen bij vrouwen: de symptomen. 

Meestal komt een te laag oestrogeen voor tijdens de overgang. Je kunt je dus wel voorstellen wat de symptomen hiervan zijn. Denk bijvoorbeeld aan opvliegers en nachtelijke zweetpartijen. Maar er zijn dus ook wel veel vrouwen die tijdens hun vruchtbare jaren al kampen met een te laag oestrogeengehalte. Dit kan een negatief effect hebben op bijvoorbeeld je vruchtbaarheid. Je kunt te weinig oestrogeen herkennen aan de volgende symptomen:

  • Steeds een hongerig gevoel 
  • Je bent nogal droog ‘down there’ 
  • Moeilijk zwanger worden 
  • Je voelt je niet happy 
  • Een onvoorspelbaar humeur 
  • Botontkalking 
  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten 
  • Slapeloosheid 
  • Jeuk 
  • Allergieën
  • Verminderd- of onvruchtbaar 

De oplossing: wat je zelf met je leefstijl kunt doen tegen een laag oestrogeengehalte 

Zoals eigenlijk bij alle hormonale disbalansen ligt de oplossing vaak in je leefstijl. Kleine aanpassingen bereiken vaak al groots resultaat. Er zijn tegenwoordig bio-identieke hormonen op de markt, waarmee je goed resultaat kunt bereiken. Ik zou er alleen altijd voor kiezen om je leefstijl aan te passen en te kijken wat dit doet. Behaal je hiermee niet het gewenste resultaat, kun je altijd nog verder kijken. Er is bij het herstellen van je hormonen geen quick fix. Je moet echt verandering willen en hier gemotiveerd mee aan de slag gaan. Hier zijn alvast zeven tips bij een laag oestrogeengehalte: 

  1. Vermijd caffeine 
  2. Probeer te minderen met gluten 
  3. Voeg lijnzaad toe 
  4. Heb lekker veel seks, én orgasmes 😉 
  5. Beweeg wel, maar sport niet te intensief 
  6. Suppleer magnesium, hier bestel je mijn favoriet, mét korting 
  7. Gebruik maca 

Heb je hulp nodig, of denk je dat jij meer nodig hebt dan alleen aanpassing van je leefstijl? Maak dan hier een afspraak, ik help je graag!

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *