Wat hebben je darmen en je hormonen met elkaar te maken?

16-01-2020 | 0 Reacties

Reken eindelijk af met jouw PMS klachten

Ben jij het ook zo zat om iedere maand op de helft van je cyclus al rond te lopen met allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek? Wil jij weer relaxed, energiek en blij de maand door komen?

Say no more! Als ervaren hormoon- en darmtherapeut mét een PMS verleden weet ik als geen ander hoe jij je nu voelt. En believe me: dit is zó onnodig. Met deze cursus help ik jou binnen 6 weken van je klachten af.

Wat niet kun je beter vragen. Niet voor niets hoor je regelmatig ‘gezondheid huist in de darmen’. Je gezondheid begint echt daar. Als je darmen hun werk niet goed kunnen doen heeft dat effect op allerlei systemen, waaronder je hormonen. Het is daarom echt belangrijk om dit altijd als startpunt te nemen. Waarom dit zo is en wat je hier zelf aan kunt doen lees je in dit artikel.

Het startpunt: je darmen

Gezondheid huist in je darmen, laat daar geen misverstanden over bestaan. En in je hormoonbalans natuurlijk, maar als je darmen overhoop liggen, gaat het met die hormonen ook echt niks worden. Daarom kijken we eerst altijd naar je darmen. Wat gebeurt daar, hoe is je ontlasting, heb je last van een opgezette buik, diarree, obstipatie of andere gekkigheden? Nee, top dan kunnen we gelijk door naar je hormonen. Ja? Dan zijn je darmen echt het startpunt van jouw proces om lekkerder in je vel te komen zitten.

De relatie tussen je darmen en je hormonen

Waarom is dit dan zo? Ik ga het je in een paar korte stappen proberen uit te leggen:

 1. Bij een disbalans in je darmen heb je meer ontstekingsactiviteit
 2. Een ontsteking betekent stress voor je lichaam, dus deze gaat cortisol aanmaken
 3. Dit houdt in dat er heel veel andere processen op hun gaat liggen, overleven gaat immers voor al het andere
 4. Door stress wordt er minder serotonine aangemaakt (de voorstof hiervan wordt namelijk ‘gestolen’ voor andere processen)
 5. Je immuunsysteem heeft het zwaar
 6. Door de ontsteking in je lijf komen er meer vrije radicalen vrij
 7. Je lever heeft het zwaar door alle gifstoffen die vrijkomen en guess what? Deze vriend hoort ook je hormonen af te breken en zou dit nu zomaar kunnen weigeren…
 8. Je lichaam gooit alles in de strijd om de ontstekingen aan te vallen
 9. Dit zet je immuunsysteem nog verder onder druk
 10. Je hormoonhuishouding raakt uit balans, de homeostase (balans) is namelijk verstoord
 11. De ontstekingsprocessen houden de hormoonhuishouding uit balans en kunnen vervolgens zorgen voor chronische ontstekingen in je darm

Het is zoals je ziet een soort van vicieuze cirkel. Ongebalanceerde darmen zorgen voor stress, de stress werkt juist weer ontstekingsbevorderlijk, de ontstekingen verstoren de balans en dus ook de hormoonbalans.

Hoe los je dit op?

Het lijkt allemaal nogal ingewikkeld, maar de oplossing is eigenlijk heel simpel. Doorbreek de vicieuze cirkel. Zorg ervoor dat je darmen weer optimaal werken, zodat je ook kunt werken aan je hormoonbalans. Als je echt serieuze problemen met je darmen hebt raad ik je echt aan een darmonderzoek te laten doen bij een darmtherapeut. Het is een investering, maar believe me, die is je gezondheid meer dan waard! Je kunt zelf je darmen al een beetje helpen met deze vijf tips:

 1. Eet veel groenten (vezels)
 2. Probeer gluten en koemelkproducten zoveel mogelijk te vermijden
 3. Drink veel water
 4. Maak licht verteerbare combinaties met je eten
 5. Vermijd alcohol, roken en suiker

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *