Progesteron zwangerschap

07-09-2021 | 0 Reacties

Progesteron is hét hormoon als we het over zwangerschap hebben. Samen met oestrogeen moet dit hormoon in balans zijn om je lichaam optimaal klaar te stomen voor een goede zwangerschap. Niet genoeg progesteron? Dan zal je helaas niet zwanger worden óf blijven. Maar de oplossing is dichterbij dan je denkt! Lees hier wat progesteron doet, welke invloed dit heeft op een zwangerschap, hoe je dit kunt meten en vervolgens verhogen.

Wat doet progesteron

Progesteron en oestrogeen zijn de belangrijkste vrouwelijke hormonen. Samen zorgen zij voor een goede cyclus, natuurlijk alleen als er een goede balans is. Oestrogeen zorgt in de eerste helft van de cyclus dat baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd, zodat een eitje zich hier later goed in kan innestelen. Dit wordt gevormd door de follikels. Een follikel is een blaasje waarin een eicel rijpt. Als de eisprong is geweest (rond dag 14) zal het omhulsel hiervan progesteron gaan produceren. Progesteron heb je nodig om de cellen van je baarmoedermond goed te laten rijpen, zodat deze klaar is voor innesteling van je eitje. Wanneer je geen eisprong hebt, zoals bijvoorbeeld bij PCOS, dan heb je geen progesteron én dus geen zwangerschap. Nogal een belangrijk hormoontje dus dat progesteron (je leest er hier nóg meer over).

Te weinig progesteron en zwangerschap

Net werd al duidelijk dat progesteron nogal belangrijk is bij een zwangerschap. Wat tegenwoordig vaak gebeurt is dat we te weinig progesteron hebben zwanger te kunnen worden. In de huidige maatschappij hebben we last van (chronische) stress. Bij stress maken we meer cortisol aan en cortisol steelt de voorstof van progesteron. Je snapt hem al, dan kunnen we geen progesteron aanmaken en dus niet zwanger worden. Wat ik ook vaak zie is dat er wel voldoende progesteron is om zwanger te worden, maar niet genoeg om de zwangerschap vast te houden.

Progesteron zwangerschap meten

Tegenwoordig worden veel supplementen maar lukraak ingezet. Ik ben meer van het meten is weten. Als jij een grote zwangerschapswens hebt is progesteron echt onmisbaar. Je wilt dus weten: hoe is het met mijn progesterongehalte gesteld? De enige manier om daarachter te komen is door het te meten. Dit doen we door middel van een speekseltest. Deze test geeft een heel mooi beeld van je hormoonbalans en waar je tekort of misschien wel te veel aan hebt. En hier kunnen we dan heel gericht de therapie op aanpassen en jouw lichaam klaarstomen voor een goede zwangerschap.

Progesteron verhogen

Hoe zorg je er dan voor dat je meer progesteron aanmaakt? Dat lijk heel simpel: vermijd stress. Maar stress is niet alleen een te hoge werkdruk of een druk gezin. Stress is voor je lichaam ook ontstekingen, slechte voeding en te weinig bewegen. Het is dus echt een totaalplaatje. Een plaatje wat volledig over de hoop ligt tegenwoordig. Maar progesteron is écht onmisbaar om zwanger te worden én te blijven. Vaak is met kleine aanpassingen al heel veel te bereiken. Wil jij grip op je vruchtbaarheid? Stuur me dan gerust een bericht.

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

0 reacties

Een reactie versturen

You have to agree to the comment policy.