Het premenstrueel syndroom is een aandoening waar ongeveer 5% van de vrouwen mee rondloopt. Vaak is PMS een gevolg van een hormoonverstoring of problemen in de darmen (waardoor weer disbalans in je hormonen). Het goede nieuws is dat het in veel gevallen op te lossen is door een aanpassing in je leefstijl en met ondersteuning van supplementen. Hoe? Je leest het allemaal in dit artikel.
Wat is het premenstrueel syndroom?
Het premenstrueel syndroom is een lastig onderwerp, omdat er nog niet zo heel lang veel over bekend is. Vroeger was dit echt iets ‘wat vrouwen zich maar in hun hoofd haalden’. Gelukkig krijgt dit ‘syndroom’ steeds meer bekendheid en wordt het ook steeds serieuzer genomen. Vaak zijn problemen met je progesteron de prikkel voor PMS. En dan gaat het vooral om het te kort aan progesteron tussen je ovulatie en menstruatie. Naast een tekort kan het ook zo zijn dat er progesteronresistentie speelt. Dan is er wel progesteron, maar krijgt deze de sloten niet meer open en kan dus zijn werk niet doen. Maar ook de samenwerking van progesteron met je neurotransmitters GABA en serotonine kunnen voor problemen zorgen. De grootste aanmaak van deze serotonine vindt plaats in je darmen, dus ook darmproblemen kunnen de voorzet zijn voor het premenstrueel syndroom.
Symptomen PMS
Zoals de meeste hormonale klachten komt ook bij PMS een lijst aan klachten kijken. De meest bekende zijn de extreme schommelingen in je humeur vlak voor je menstruatie en de heftige menstruaties. De klachten beginnen vaak tussen dag 14 en het einde van je cyclus en komen het meest voor bij vrouwen tussen de 20 en 45 jaar. Andere symptomen bij het premenstrueel syndroom kunnen zijn:
- Spanning
- Prikkelbaar
- Depressieve gevoelens, angst of paniek
- Rugpijn en pijnlijke spieren en gewrichten
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Acne en steenpuisten
- Vocht vasthouden
- Allergieën
- Spijsverteringsklachten
- Pijnlijke borsten
- Eetbuien
- Vermoeidheid
- Overgevoeligheid
Oorzaken premenstrueel syndroom
De oorzaak van dit syndroom kan dus in verschillende gebieden liggen. Het heeft voor het grootste gedeelte met je leefstijl te maken. Vaak spelen een gebrek aan bepaalde vitamines zoals vitamine B6, D, magnesium en omega-3 een rol. Ook voeding en beweging en nátuurlijk stress zijn van belang bij het oplossen van deze problemen. Zoals eerder al benoemd kan het probleem ook in je darmen zitten. Maar ook dat houdt weer verband met een leefstijl die niet bij je lichaam past. Het goede nieuws is: PMS kan in de meeste gevallen opgelost worden!
Hoe kom ik van mijn PMS af?
Zoals hierboven al geschreven ligt voor de meeste vrouwen de oplossing in het verbeteren van hun leefstijl. Vooral het verlagen van stress, bewegen en voeding hebben een positief effect. Ik zet de tips ter verbetering voor je op een rijtje:
- Eet veel groenten, fruit, noten (vooral walnoten) en zaden
- Probeer koolhydraten en suikers te beperken
- Verminder stress
- Minder met vlees (dit is stress voor je lichaam)
- Stop met roken, mocht je dat nog doen
- Beperk alcohol
- Genoeg bewegen
Naast bovenstaande aanpassingen zijn er nog een aantal supplementen die in te zetten zijn bij PMS, doe dit wel altijd in overleg met een professional. Begint je hoofd te tollen van al die aanpassingen? Dan kun je altijd contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek. Op basis van jouw leefstijl schrijf ik plan die je makkelijk binnen jouw leefstijl kunt implementeren.
0 reacties