Oestrogeendominantie zwanger worden

28-10-2021 | 0 Reacties

Reken eindelijk af met jouw PMS klachten

Ben jij het ook zo zat om iedere maand op de helft van je cyclus al rond te lopen met allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek? Wil jij weer relaxed, energiek en blij de maand door komen?

Say no more! Als ervaren hormoon- en darmtherapeut mét een PMS verleden weet ik als geen ander hoe jij je nu voelt. En believe me: dit is zó onnodig. Met deze cursus help ik jou binnen 6 weken van je klachten af.

Oestrogeendominantie: een veel voorkomend probleem in de westerse wereld. Oestrogeendominantie en zwanger worden is helaas niet zo’n goede combinatie. Als de balans tussen oestrogeen en progesteron niet goed is, zal, zwanger worden ook niet gemakkelijk zijn. Gelukkig zijn er wel oplossingen, lees hier alles over oestrogeendominantie en zwanger worden, de symptomen en ook tips en tricks.

Oestrogeendominantie: wat was dat ook alweer?

Bij oestrogeendominantie is je oestrogeen dominant over je progesteron. Dit is prima in de eerste helft van je cyclus, maar in de tweede helft is het de bedoeling dat je progesteron toeneemt. Klachten die bij een oestrogeendominantie komen kijken zijn bijvoorbeeld: PMS, vollere benen en billen, hevige menstruaties, migraine, laag libido, endometriose en moeite bij zwanger worden.

Oestrogeendominantie zwanger worden

Wanneer je oestrogeen dominant is over je progesteron krijg je problemen met je vruchtbaarheid. In de tweede helft van je cyclus behoort progesteron namelijk de boventoon te voeren. Progesteron zorgt er dan voor dat je baarmoederslijmvlies zich voorbereidt op de innesteling van een eitje. Je begrijpt dat wanneer oestrogeen in deze fase nog steeds dominant is, dit niet plaats zal vinden. Daarom zal er ook geen zwangerschap tot stand komen. Soms lukt het wel om zwanger te worden, maar kan je lichaam dit helaas niet vasthouden, door de oestrogeendominantie.

Controle krijgen over je oestrogeendominantie voor zwangerschap

Nu we weten dat oestrogeendominantie een zwangerschap niet ten goede komt is het belangrijk dit eerst onder controle te krijgen voor een eventuele zwangerschap. De oplossing hiervoor ligt vooral in je voeding en leefstijl. Er zijn wel veel factoren van invloed op oestrogeendominantie. Zo kan het bijvoorbeeld liggen aan:

 1. Je darmgezondheid. Gezondheid begint écht in je darmen ladies. Helaas is nog niet iedereen zich hiervan bewust, maar door onze westerse leefstijl is ons microbioom vaak een zooitje. Werk hieraan, zorg dat je darmen herstellen, dat je je bewust bent van intoleranties. Dit is namelijk allemaal stress voor je lichaam en bij stress gaat je lichaam op standje overleven, niet op standje voortplanten.
 2. Je lever. Door bovengenoemde zijn de meeste van onze levertjes zwaar overbelast. En een slecht werkende lever betekent ook slechte afbraak van oestrogeen. En je raadt het al: oestrogeendominantie.
 3. In alle vormen. Van je werk, je relatie, je vervelende kinderen, maar ook van slechte voeding, te veel alcohol en slecht werkende darmen.

Hoe verhelp ik oestrogeendisbalans om zwanger te worden?

De oorzaak van oestrogeendominantie ligt meestal in onze voeding en leefstijl. Logischerwijs ligt de oplossing hier dus ook. Je moet je lichaam echt even een reset geven om hiervan af te komen. Dit kun je doen door:

 • Te sporten
 • Gezond te eten, veel groentes, weinig bewerkte voeding
 • Nuchter bewegen
 • Zorg voor een goede darmgezondheid
 • Vermijd stress
 • Eet geen soya producten
 • Probeer bij overgewicht wat vet kwijt te raken door gezond te eten en veel meer te bewegen (je hoeft geen honger te lijden)
 • Er zijn supplementen die je kunnen helpen je oestrogeen en progesteron weer in balans te brengen. Doe dit altijd samen met een therapeut die er verstand van heeft

Ben jij al een tijdje bezig met zwanger worden en lukt dit echt niet, zie je door de bomen het bos niet, of heb je serieuze darmproblemen? Stop dan met zelf aanmodderen en maak een afspraak, dan zorgen we samen voor een gezond lichaam, voor een gezonde zwangerschap.

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *