Laag cortisol

23-01-2020 | 4 reacties

Reken eindelijk af met jouw PMS klachten

Ben jij het ook zo zat om iedere maand op de helft van je cyclus al rond te lopen met allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek? Wil jij weer relaxed, energiek en blij de maand door komen?

Say no more! Als ervaren hormoon- en darmtherapeut mét een PMS verleden weet ik als geen ander hoe jij je nu voelt. En believe me: dit is zó onnodig. Met deze cursus help ik jou binnen 6 weken van je klachten af.

Nu we het over een hoog cortisol gehalte hebben gehad, is het logisch om door te stromen naar een laag cortisol gehalte. Dit is namelijk vaak het gevolg van hoog cortisol. Naast klachten die je van dit lage gehalte kunt hebben, heeft het ook gevolgen voor veel van je andere hormonen. Onder andere de hormonen die betrokken zijn bij je vruchtbaarheid. Vandaag bespreken we wat laag cortisol inhoudt, wat de gevolgen hiervan zijn en hoe je ze op kunt lossen.

Hoe wordt mijn cortisol te laag? 

Een te laag cortisol, ook wel hypocortisolisme, is eigenlijk een gevolg van te hoog cortisol. Als jij heel veel stress ervaart dan raakt jouw systeem overwerkt. Je lichaam moet dan continu cortisol aan blijven maken. Vroeger gebeurde dit alleen bij daadwerkelijk gevaar. Wanneer een tijger je achtervolgt is het handig dat je lichaam reageert op deze stress, zodat er energie vrijkomt om te vluchten en helder na te denken. Tegenwoordig schuilt overal gevaar in voor sommige mensen. Dat wil zeggen, zo voelen we het. We staan continu ‘aan’ en zijn 24/7 bereikbaar. Sociale druk was vroeger niet aanwezig, net zoals files, slaaptekort, slechte voeding, werkstress en deadlines. Kortom, anno 2020 ondervinden we niet alleen lichamelijke stress, maar vooral ook emotionele stress. En deze kunnen we meestal niet zomaar even uitzetten. 

Nu ben je lekker aan het stressen de hele dag en hierdoor raakt je stresssysteem overbelast. Je cortisol geeft namelijk niet de terugkoppeling dat er genoeg is, want er heerst nog steeds stress. Dit kan maar enige tijd aanhouden, je systeem raakt van al dat overwerken uitgeput. En wanneer het uitgeput is, reageert het niet goed meer en krijgen we te maken met een laag cortisol. 

Symptomen van te weinig stresshormoon 

Op het moment dat jouw bijnieren uitgeput zijn en dus niet meer genoeg van het stresshormoon aanmaken krijg je natuurlijk last van klachten. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, logisch gezien je bijnieren ‘uitgeput’ zijn. Ik som de symptomen die je zou kunnen hebben bij een te laag cortisol voor je op:

  • Vermoeidheid, je letterlijk uitgeput voelen 
  • Psychische klachten
  • Prikkelbaar
  • Allergieën
  • Eczeem 
  • PMS 
  • Laag libido 
  • Vaak koud hebben 
  • Drang naar suiker 
  • Lage bloeddruk 
  • Depressieve gevoelens
  • Slechte concentratie  
  • Last van je maag of darmen 

Effect op andere hormonen 

Naast het feit dat je klachten ondervindt van het te lage cortisolgehalte, brengt dit ook problemen voor je andere hormonen. Met name voor je sekshormonen en dus voor je vruchtbaarheid. DHEA is de voorstof voor testosteron en oestrogeen en wordt ook in je bijnieren aangemaakt. Op het moment dat deze het laten afweten gaat er dus ook iets mis met de aanmaak van DHEA. Dit geldt hetzelfde voor pregnenolon.  Daarnaast zijn je bijnieren je accu, als deze leeg is hebben niet alleen je hormonen er last van. Er is dan bijvoorbeeld ook geen energie meer om je eten te verteren en dus ook niet voor de opname van voedingsstoffen. Een verstoring in je stresshormoon is dan ook echt niet iets om licht op te vatten. Als jij het idee hebt dat dit bij jou het geval is ga hier dan echt mee aan de slag om erger te voorkomen! Nu kan ik een leuk lijstje voor je maken met tips om hiervan af te komen. Maar als je het zover hebt laten komen is het echt tijd om de hulp van een professional in te schakelen. 

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

4 Reacties

  1. Lizzy

    Hoi Esther, ik heb toch wel interesse in dat ‘leuke lijstje om er vanaf te komen’. Ik heb nml. al vrijwel mijn hele leven last van ochtenddepressie. Hierover wordt soms ‘aangetipt’ dat je cortisolgehalte (dat normaal dus ‘s ochtends bij het ontwaken op zijn hoogst is) op dat moment te laag is. Maar nergens kan ik vinden, wat ik nu eens kan doen om dat zo snel mogelijk na het wakker worden omhoog te krijgen.

    Antwoord
    • Esmée Beukers

      Hoi Lizzy, wat vervelend dat je deze klachten ervaart! Het goede nieuws is dat het in de meeste gevallen gelukkig is op te lossen. Als je wilt kunnen we een consult inplannen, dan kijk ik met je mee en gaan we er mee aan de slag!

      Antwoord
  2. Lizzy

    Sorry, Esmée bedoel ik….

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *