Hormonale migraine

17-09-2020 | 0 Reacties

Reken eindelijk af met jouw PMS klachten

Ben jij het ook zo zat om iedere maand op de helft van je cyclus al rond te lopen met allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek? Wil jij weer relaxed, energiek en blij de maand door komen?

Say no more! Als ervaren hormoon- en darmtherapeut mét een PMS verleden weet ik als geen ander hoe jij je nu voelt. En believe me: dit is zó onnodig. Met deze cursus help ik jou binnen 6 weken van je klachten af.

Migraine en hormonen zijn nauw met elkaar verbonden. Het probleem van migraine in combinatie met een disbalans in je hormonen kan hem in verschillende factoren zitten. Zo is er een verband tussen serotonine en hoofdpijn, maar ook tussen een verstoorde oestrogeenbalans en hormonale migraine. Niet te vergeten je darmen en migraine, zoals je bij bijvoorbeeld een voedselintolerantie ziet. Heb jij last van migraine? Lees dan vooral even mee en vind uit wat het verband tussen hoofdpijn en je hormonen kan zijn. 

Wat is migraine? 

Bij migraine heb je last van terugkerende, heftige hoofdpijnen. Een aanval kan uren, maar ook dagen duren. Vaak gaat dit samen met gevoeligheid voor licht en geluid. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor migraine, in combinatie met je hormonen kunnen dat de volgende zijn:

 • Stress (cortisol)
 • Te weinig melatonine
 • Verstoord serotonine metabolisme
 • Verstoord oestrogeenmetabolisme 
 • Gebrek aan vitamine d (is ook een hormoon) 
 • Voedselallergie of glutenintolerantie (verstoorde darmen)

Verstoorde oestrogeenbalans en hormonale migraine 

Wist je dat de meeste migrainepatiënten vrouwen zijn? Niet gek dus dat het iets te maken heeft met de vrouwelijke hormonen, in dit geval oestrogeen. Of eigenlijk gaat het om de verhouding tussen oestrogeen en progesteron. Veel vrouwen ervaren migraine tijdens de eisprong, dit is het moment waarop progesteron gaat domineren om het lichaam klaar te stomen voor een zwangerschap. Bij oestrogeendominantie gebeurt dit nu juist nét niet en blijft oestrogeen dominant. Dit kan migraine uitlokken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die bij jou oestrogeendominantie uitlokken. Denk hierbij aan: 

 • Insulineresistentie (insuline verhoogt aanmaak en activiteit oestrogeen)
 • Te veel koolhydraten en suikers
 • Slechte detoxificatie (oestrogeen wordt niet afgebroken)
 • Slechte darmwerking 
 • Overgewicht 
 • Stress 
 • Gebrek aan beweging 
 • Tekort melatonine 
 • Anticonceptie 

Melatonine, serotonine, en vitamine D

Waarom noem ik deze in één adem? Omdat ze allemaal met elkaar te maken hebben. Vitamine D halen we uit de zon, zonlicht stimuleert de aanmaak van tryptofaan, wat de voorstof voor serotonine en melatonine is. Daarnaast onderdrukt zonlicht de aanmaak van melatonine. Kom je te weinig buiten en krijg je dus niet genoeg zonlicht, resulteert dit automatisch in een tekort van deze 3. Serotonine is je natuurlijke pijnstiller, wanneer je hier niet genoeg van hebt ervaar je meer pijn. 

Hormonale hoofdpijn en voeding 

Voedselallergieën en glutenintolerantie zijn vaak de boosdoener bij hoofdpijn. Migraine komt bij mensen met een glutenintolerantie vier keer zo vaak voor. Bij voedselintoleranties zijn er allerlei giftige processen in je darmen gaande, waarbij bijvoorbeeld ontstekingen ontstaan, veel histamine vrijkomt, je lever overbelast raakt en ga zo maar even door. Dit zijn allemaal processen die hoofdpijn ten gevolge kunnen hebben. Serotonine wordt voor 90% in je darmen aangemaakt. Wanneer jij hier veel ontstekingen hebt gaat alle tryptofaan (voorstof serotonine) naar het oplossen hiervan. En wordt er dus te weinig serotonine aangemaakt, zoals we net hebben geleerd kan dit ook tot hoofdpijn leiden. Je hormonen en darmen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, bij een slechte darmwerking worden je hormonen ook niet goed aangemaakt. Dit is daarom vaak een startpunt bij een hormonale disbalans. 

Heb jij last van hormonale migraine?

Als jij last hebt van hormonale migraine is het belangrijk te kijken naar waar de oorzaak ligt. Dit kan nogal een puzzel zijn, maar als deze eenmaal in elkaar valt verdwijnt je hoofdpijn als sneeuw voor de zon. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het leggen van deze puzzel? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op. 

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *