Migraine en hormonen zijn nauw met elkaar verbonden. Het probleem van migraine in combinatie met een disbalans in je hormonen kan hem in verschillende factoren zitten. Zo is er een verband tussen serotonine en hoofdpijn, maar ook tussen een verstoorde oestrogeenbalans en hormonale migraine. Niet te vergeten je darmen en migraine, zoals je bij bijvoorbeeld een voedselintolerantie ziet. Heb jij last van migraine? Lees dan vooral even mee en vind uit wat het verband tussen hoofdpijn en je hormonen kan zijn.
Wat is migraine?
Bij migraine heb je last van terugkerende, heftige hoofdpijnen. Een aanval kan uren, maar ook dagen duren. Vaak gaat dit samen met gevoeligheid voor licht en geluid. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor migraine, in combinatie met je hormonen kunnen dat de volgende zijn:
- Stress (cortisol)
- Te weinig melatonine
- Verstoord serotonine metabolisme
- Verstoord oestrogeenmetabolisme
- Gebrek aan vitamine d (is ook een hormoon)
- Voedselallergie of glutenintolerantie (verstoorde darmen)
Verstoorde oestrogeenbalans en hormonale migraine
Wist je dat de meeste migrainepatiënten vrouwen zijn? Niet gek dus dat het iets te maken heeft met de vrouwelijke hormonen, in dit geval oestrogeen. Of eigenlijk gaat het om de verhouding tussen oestrogeen en progesteron. Veel vrouwen ervaren migraine tijdens de eisprong, dit is het moment waarop progesteron gaat domineren om het lichaam klaar te stomen voor een zwangerschap. Bij oestrogeendominantie gebeurt dit nu juist nét niet en blijft oestrogeen dominant. Dit kan migraine uitlokken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die bij jou oestrogeendominantie uitlokken. Denk hierbij aan:
- Insulineresistentie (insuline verhoogt aanmaak en activiteit oestrogeen)
- Te veel koolhydraten en suikers
- Slechte detoxificatie (oestrogeen wordt niet afgebroken)
- Slechte darmwerking
- Overgewicht
- Stress
- Gebrek aan beweging
- Tekort melatonine
- Anticonceptie
Melatonine, serotonine, en vitamine D
Waarom noem ik deze in één adem? Omdat ze allemaal met elkaar te maken hebben. Vitamine D halen we uit de zon, zonlicht stimuleert de aanmaak van tryptofaan, wat de voorstof voor serotonine en melatonine is. Daarnaast onderdrukt zonlicht de aanmaak van melatonine. Kom je te weinig buiten en krijg je dus niet genoeg zonlicht, resulteert dit automatisch in een tekort van deze 3. Serotonine is je natuurlijke pijnstiller, wanneer je hier niet genoeg van hebt ervaar je meer pijn.
Hormonale hoofdpijn en voeding
Voedselallergieën en glutenintolerantie zijn vaak de boosdoener bij hoofdpijn. Migraine komt bij mensen met een glutenintolerantie vier keer zo vaak voor. Bij voedselintoleranties zijn er allerlei giftige processen in je darmen gaande, waarbij bijvoorbeeld ontstekingen ontstaan, veel histamine vrijkomt, je lever overbelast raakt en ga zo maar even door. Dit zijn allemaal processen die hoofdpijn ten gevolge kunnen hebben. Serotonine wordt voor 90% in je darmen aangemaakt. Wanneer jij hier veel ontstekingen hebt gaat alle tryptofaan (voorstof serotonine) naar het oplossen hiervan. En wordt er dus te weinig serotonine aangemaakt, zoals we net hebben geleerd kan dit ook tot hoofdpijn leiden. Je hormonen en darmen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, bij een slechte darmwerking worden je hormonen ook niet goed aangemaakt. Dit is daarom vaak een startpunt bij een hormonale disbalans.
Heb jij last van hormonale migraine?
Als jij last hebt van hormonale migraine is het belangrijk te kijken naar waar de oorzaak ligt. Dit kan nogal een puzzel zijn, maar als deze eenmaal in elkaar valt verdwijnt je hoofdpijn als sneeuw voor de zon. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het leggen van deze puzzel? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op.
0 reacties