Cortisol verlagen

17-06-2021 | 0 Reacties

Reken eindelijk af met jouw PMS klachten

Ben jij het ook zo zat om iedere maand op de helft van je cyclus al rond te lopen met allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek? Wil jij weer relaxed, energiek en blij de maand door komen?

Say no more! Als ervaren hormoon- en darmtherapeut mét een PMS verleden weet ik als geen ander hoe jij je nu voelt. En believe me: dit is zó onnodig. Met deze cursus help ik jou binnen 6 weken van je klachten af.

Cortisol verlagen

We zijn met zijn allen chronisch gestrest tegenwoordig. Als je echt constant cortisol aanmaakt en het terugkoppelsysteem werkt niet meer goed ga je hier vervelende klachten van ervaren. Denk bijvoorbeeld aan slecht slapen, je niet kunnen concentreren en constant een gejaagd gevoel hebben. Het is echt belangrijk je cortisol dan te verlagen, want als je hier niet op de rem trapt gaat het nog veel meer schade aanbrengen. Hoe verlaag je je cortisol dan? Dat lees je in dit artikel.

Cortisol in het kort

Cortisol kennen we inmiddels allemaal wel, want iedereen heeft het erover. Maar weet je ook echt wat het doet? Cortisol wordt aangemaakt wanneer je moet rennen of vluchten. Vroeger handig wanneer je een tijger voor je had staan, tegenwoordig niet altijd even handig. Omdat we zóveel prikkels op een dag binnenkrijgen, dat bij sommigen van ons constant cortisol wordt aangemaakt. Werkdruk, ontstekingen, relaties, mobiele telefoons, het constant aan staan, allemaal stressfactoren van deze tijd. De één kan hier beter mee omgaan dan de ander. Maar eigenlijk zijn we in onze westerse maatschappij gewoon chronisch gestrest.

Waarom cortisol verlagen

Je wilt zeker niet dat je chronisch te veel cortisol aan maakt. Dit zorgt namelijk op den duur echt voor vervelende klachten. Je lichaam geeft geen terugkoppeling meer dat er genoeg cortisol is en op deze manier heb je dus een continu overschot aan cortisol in je lijf rond denderen. Klachten die je hiervan kunt ervaren zijn slecht slapen, huidproblemen, slecht herstel, concentratieproblemen, hoge bloeddruk, en ga zo nog even door. Uiteindelijk is een chronisch overschot aan cortisol een echte sluipmoordenaar, want onder invloed van stress raken alle systemen van de rel en kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Reden genoeg om je cortisol te willen verlagen lijkt me.

Hoe verlaag ik mijn cortisol?

De hamvraag is dan natuurlijk, hoe verlaag ik mijn cortisol dan. Dat is eigenlijk heel simpel, of toch niet in de wereld van vandaag? Het blijkt voor ons westerlingen namelijk verdomd lastig om te ‘ontstressen’. Maar waar een wil is, is een weg ;-). Neem mijn 6 adviezen ter harte, en je bent al een heel mooi eind op weg. Komen ze:

 

 1. Stop met koffie
  Koffie drinken is geen goed idee als je te veel cortisol in je lijf hebt, dit geeft namelijk nog een extra boost. Mocht je dit té moeilijk vinden, neem dan in ieder geval geen koffie voor 10 uur s’morgens en maximaal 2 koppen per dag.
 2. Stop (of minder) ook met alcohol
  Dit is ook stress voor je lichaam (dus cortisol). Daarnaast kost het je lichaam veel energie om dit af te breken, en heeft het hierdoor geen tijd voor andere (belangrijkere) processen.
 3. Eet heel veel groentes
  Groentes zijn makkelijk te verwerken voor je lichaam. Zo kost het geen onnodige stress om allerlei lichaamsvreemde stoffen te moeten verwerken (snoep,koek & junkfood)
 4. Beweeg
  Maar ook weer niet teveel en te intens, want: ook dat is stress. Denk dus liever aan wandelen en yoga als je chronisch gestrest bent.
 5. Ontspan
  Doe écht je best om te ontspannen. Dit is niet makkelijk voor mensen die echt al te lang en teveel cortisol in hun lijf hebben. Zij voelen zich constant gehaast, maar juist voor hen is het belanrgijk om weer te leren ontspannen. Boek een massage, ga een weekend weg, of mediteer.
 6. Heb seks, heel veel
  Want bij een orgasme maak je oxyticine aan en laat dat hormoon nu net het cortisolgehalte verlagen. Win win lijkt me. Hou je niet per se van seks? Knuffelen doet het truckje ook 😉

Stel hier jouw vraag

Interesse in een consult?

Zijn jouw hormonen uit balans en wil je deze op korte termijn weer de baas worden? Maak dan een afspraak en zit sneller dan je denkt weer helemaal happy in je vel!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *