Een verstoorde bloedsuikerspiegel ligt aan de basis van veel hormonale klachten. In eerste instantie omdat een teveel aan insuline de aanmaak van oestrogeen stimuleert, met als gevolg menstruatieproblemen, PMS, endometriose en fibromen. Daarnaast zet het de lever onder zware druk, die op zijn beurt weer betrokken is bij de aanmaak, omzetting en afbraak van heel wat hormonen. Alles weten over je bloedsuikerspiegel en hormonen? Dan ben je op de juiste pagina, lees snel verder.
De bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel wordt op peil gehouden door twee belangrijke hormonen: glucagon en insuline. Zij hebben een tegengestelde werking. Het werkt zo: na een lekker bammetje met hagelslag spuwt je pancreas lekker veel insuline uit. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in je cellen wordt opgenomen, om zo energie aan te kunnen maken. Insuline zorgt er ook voor dat er minder vetten als brandstof gebruikt worden en dat wat overblijft wordt opgeslagen. Als vet. Dat is precies niet wat we willen natuurlijk. Vroeger wel handig, omdat we lang aan het jagen waren, zonder eten. Tegenwoordig is voedsel niet meer dan twee stappen bij je vandaan en hebben we die reserves helemaal niet nodig, we hebben namelijk nooit een tekort! Glucagon daarentegen zorgt juist voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Bijvoorbeeld bij hoge mate van stress wordt glucagon vrijgegeven, zodat deze de opgeslagen glucose uit de lever kan vrijzetten. Zo heb je energie om te vechten of te vluchten….
Stress, bloedsuikerspiegel en hormonen
Dat vechten of vluchten is in onze tijd natuurlijk bijna nooit meer nodig, maar zo reageert ons lichaam (helaas) wel nog steeds. Bij stress wordt je bloedsuikerspiegel verhoogd, om zo snel energie vrij te maken om te vluchten of vechten. Dit is een ingebouwd systeem, dat vroeger heel handig was. Alleen is de vorm van stress veranderd en hebben we hierbij de extra energie om te vlechten of vluchten niet direct nodig, deze wordt namelijk niet verbruikt. Nu is dat af en toe niet zo erg, maar vele van ons hebben last van chronische stress. Dit resulteert in een constante stijging van de bloedsuikerspiegel en uiteindelijk in insulineresistentie. Op het moment van stress wordt er extra glucose vrijgemaakt, dit gaat dan naar het hart, de spieren en de hersenen. Maar deze hebben ze helemaal niet nodig en het lichaam moet de vrijgemaakte glucose wegwerken. Het slaat dit dan wederom op: als vet. En dat willen we liever voorkomen, toch?
Je bloedsuiker en gezondheid
Mensen met een chronische hoge bloedsuikerspiegel hebben een verhoogd risico op hart en vaat ziekten, nierziekten, zenuwschade, oogaandoeningen, alzheimer en kanker. De belangrijkste reden hiervoor is een verschijnsel dat versuikering heet. Er treedt een maillard reactie op (weet je wel, dat krokante korstje op gebak, of vlees) in het bloed wanneer enkelvoudige suikers en eiwitten met elkaar reageren. Dit leidt tot zogenoemde AGE’s. Wanneer Age’s zich in ons lichaam binden op hun receptoren, stimuleren ze ontstekingsreacties en oxidatieve stress. Deze beschadigen op hun beurt op lange termijn weer cellen, weefsels en organen. Je hersenen hebben bijvoorbeeld insuline nodig om goed te functioneren en regenereren. Wanneer dit niet goed verloopt loop je dus meer kans op ziektes zoals Alzheimer en andere degeneratieve ziektes.
Hoge bloedsuikerspiegel en hormonen
Een hoge bloedsuiker stimuleert de aanmaak van insuline en insulineachtige groeifactor. Insuline wordt aangemaakt in reactie op stijging van de bloedsuiker, om de glucose de cel in te helpen. Wanneer er veel insuline is, word je insuline resistent. Wanneer je insuline resistent wordt blijft er dus te veel insuline in je lichaam circuleren. Dit stimuleert vervolgens weer de aanmaak van oestrogeen, met als mogelijk gevolg, endometriose, fibromen, onvruchtbaarheid, PMS en menopauzeklachten.
Daarnaast legt insulineresistentie hoge druk op de lever. Er is namelijk steeds te veel insuline in het bloed aanwezig. Dit wordt zoals we inmiddels weten opgeslagen als vet, als de lever vol zit. Het stimuleert op deze manier dus de vetaanmaak en opslag van vetten in de lever. Uiteindelijk zal de lever gaan vervetten. Dit houdt in dat het minder goed zijn werk kan doen. En laat de lever nou net betrokken zijn bij de omzetting en afbraak van veel hormonen. Een echte killer voor je hormoonbalans dus.
Hoe houd je je bloedsuiker stabiel, voor stabiele hormonen
De grote vraag is dan, hoe zorg je er nu voor dat je bloedsuiker stabiel blijft? Hieronder deel ik de belangrijkste tips met je:
- Omega-3, sowieso een must voor je hormoonhuishouding, maar het verhoogt de insulinegevoeligheid dus ook. De beste omega-3 bestel je hier.
- Focus op gezonde voeding
- Eet voeding met lage glycemische belasting (groenten, fruit, kruiden, olijven, vetten, eiwitten)
- Vermijd voeding met hoge glycemische belasting (alles met suiker, gluten en zuivel)
- Beweeg
- Hou het bij drie maaltijden per dag
- Ontspan, vermijd stress, dit voorkomt verhoging van de bloedsuiker
0 reacties